Toen Nicolaas van der Valk in 1862 de Boerderij de Gouden Leeuw kocht, kon hij niet vermoeden dat deze aankoop het begin zou vormen van een imposant imperium dat als geen ander een echte stempel zou drukken op de Nederlandse horecawereld.
Nicolaas kreeg in totaal 24 kinderen waarvoor hij de kost moest verdienen. Van de gemeente kreeg hij toestemming om de Gouden Leeuw om te toveren van Melklokaal naar café aan de drukke Veurseweg. Na het overlijden van Nicolaas heeft zijn jongste zoon Martinus het café overgenomen waarna dit snel uitbreidde.
In 1920 had Martinus al zijn eigen slagerij geopend. Deze slagerij bestaat nog steeds en is tegenwoordig terug te vinden op de plek beter bekend als de Valk Versmarkt.
Rond 1939 moest de Gouden Leeuw wijken door verbreding van de Veurseweg, maar Martinus kreeg toestemming om een nieuwe horecagelegenheid te bouwen, iets meer naar achteren op het land. Hij zette stallen op met hotelkamers voor de handelaren.